Wij willen zo verschrikkelijk graag onbesproken goed zijn. Hier in Holland zijn we meesters geworden in het toedekken met de mantel van liefde en gedogen. Plus hartelijk afhankelijk van de goedkeuring van de Grote Jongens.Het IS niet goed wat er in Libanon gebeurt. En dan heb ik het niet eens zozeer over die twee door Hezbollah ontvoerde soldaten waarmee Israël begon de boel plat te schieten. Soldaten en journalisten worden overal ter wereld wekelijks ontvoerd. Ook heb ik het zelfs bijna niet over het bestaan van Hezbollah zelf, net als Hamas een historische reactie op historisch onrecht. Maar dan heb ik het wel over de buitenproportionele reacties van een prikkelbaar land, dat, gesteund door Oudoom USA steeds opnieuw de wereld verbiedt om het te veroordelen op muren bouwen dwars over akkers heen, op mensen gewone arbeid onmogelijk maken, en op geweld, zelfs als het VN-hulpmilitairen afschiet. Dat met hulp van Oudoom Bush zelfs Kofi Annan verhindert om zijn oprechte verontwaardigingen om te zetten in resoluties. Zoiets is manipulatie en macht van de ergste soort. En kom me dan niet aan met de beschuldiging dat ik anti-semitisch ben, want ik heb het over Israël, een land, en niet over mijn joodse vriendin met haar mesjomme. Ook zo'n wereldmanipulatie: wie Israël gispt, zou antisemiet zijn. Kwaad roept altijd kwaad op. Slaan roept slaan op. Schieten roept schieten op. Welke onbezonnenheid stort straks de hele wereld in een onvoorspelbare vuurhaard?En Nederland dreutelt: zie Trouw (toch een onbesproken krant, nietwaar?) van vandaag:" Libanon / Kritiek op beleid Bot zwelt aanHulporganisaties vragen om een onmiddellijk staakt-het-vurendoor Teun Lagas.De behoedzaam bedoelde diplomatieke koers die minister Bot van buitenlandse zaken kiest in het Libanon-conflict krijgt steeds meer kritiek. Zijn onwil om op te roepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren valt niet alleen verkeerd bij de linkse oppositie. In een advertentie in Trouw roepen twaalf hulporganisaties vandaag de Nederlandse regering op zich te scharen achter een oproep tot een onmiddellijk staakt-het-vuren, zonder voorwaarden vooraf, zoals werd gedaan door VN-secretaris generaal Kofi Annan. In een overleg tussen de ministers van buitenlandse zaken van de EU-landen verzette Bot zich deze week, samen met Groot-Brittannië en Duitsland, tegen zo?n uitspraak. Hij wil eerst meer zicht hebben op een duurzamer bestand en op inzet van een geloofwaardige internationale troepenmacht. De critici menen dat Israël door deze diplomatiek omweg te veel tijd krijgt om door te gaan met de aanvallen. ?Een onmiddelijk, onvoorwaardelijk en volledig staakt-het-vuren is de enige manier om burgers bescherming te bieden?. schrijven de hulporganisaties, zoals Cordaid, Defence for Children, Novib en Pax Christi.
Ook oud-premier Van Agt, die het eerder opnam voor de rechten van Palestijnen, mengde zich gisteren in het debat. In een stuk in de Volkskrant verweet hij partijgenoot Bot een veel te slappe houding jegens Israël, dat zich in zijn ogen schuldig maakt aan ?barbaarse oorlogsvoering?. Hij meent dat Nederland een onwaardige positie inneemt ?voor een land dat zich de juridische hoofdstad van de wereld waant?.
Dergelijke kritiek kwam ook van CDA-senator Van der Linden, in diens rol als voorzitter van een internationale club parlementariërs bij de Raad van Europa. Deze assemblee veroordeelt ook de terreur van Hezbollah, maar voegt daaraan toe dat Israël zich in zijn reactie niet aan de regels houdt. ?Het voortgaand buitenproportionele geweld door Israël, in het bijzonder de aanvallen op civiele doelen, is volledig onaanvaardbaar en in strijd met de meest basale normen van het internatonaal recht?, zei Van der Linden namens de 315 leden.
De huidige Nederlandse minderheidsregering heeft in haar opstelling in de kwestie-Libanon te maken met afkeuring van de linkse oppositie, plus D66. Een kamermeerderheid staat tot nu toe achter Bot."Die Kamermeerderheid moest zich schamen, ook op hun vakanties. (foto: Israëlische militairen op Libanees grondgebied, foto Eindhovens Dagblad)
Een reactie posten