In het Historisch Openluchtmuseum te Eindhoven verrast door een tentoonstelling om van te watertanden, maar dan met een blinddoek voor:
'Sluit je ogen om de prehistorie te zien' Sluit je ogen om de prehistorie te zien bestaat uit replica?s van archeologische vondsten. Ze dateren uit de Steentijd, van tussen de 9.000 en 5.300 jaar vóór Christus. Alles wat we van die tijd weten komt dankzij dit soort voorwerpen, opgegraven door archeologen. De rode draad in deze tentoonstelling zijn de vier seizoenen. Juist in de prehistorie was de mens sterk afhankelijk van wat elk seizoen hen bracht.
Je gaat een grote prehistorische boerderij binnen, krijgt een rondleidingswalkman aan en een blinddoek voor. Via een stokwerk word je langs vitrines geleid, niet om dingen te zien, maar om dingen te vóelen.
Ongelooflijk wat je voelt als je walkman je bv naar een vuursteen leidt en die laat voelen, en dan pas zegt wat het is,
of naar een platte steenoven die nog warm is ook.
Ervaringen zonder zien zijn zo anders, en zo veel meer indringend dan ervaringen waar je met je ogen alleen maar even ziet. Hier, zonder ogen, ga je erìn.
Dat zeggen ze ook, maar je gelooft het pas als je het doet:
"Vele bezoekers, blind en ziend, hebben de tentoonstelling bezocht. De tentoonstelling biedt op een unieke wijze inzicht in de prehistorie, en geeft daarnaast de mogelijkheid om blindheid te ervaren. We kunnen ons immers een leven zonder te kunnen zien moeilijk voorstellen.
Met behulp van audioguides gaat u het duister in. Aangekomen bij een installatie wordt er een geluids-demonstratie gegeven. Men kan het betreffende voorwerp ook aanraken, ruiken en in sommige gevallen de hitte voelen. Vervolgens gaat men door naar de volgende installatie. U krijgt zo informatie over de prehistorie op een voor zienden niet alledaagse manier. U vergeet gaandeweg de rondgang dat u niks ziet, pas aan het einde wordt men geconfronteerd met het motto: ?zien is niet de enige manier om informatie tot je te nemen?.
Eigenlijk wordt u op deze wijze niet geconfronteerd met de ánder, maar met uzelf, gedwongen tot niet alleen nadenken over de prehistorie, maar ook over uzelf in de moderne wereld. "
Nog tot 28 januari, in HOME, Boutenslaan, Eindhoven, zie
www.historisch-openluchtmuseum-eindhoven.nl
Een reactie posten