afbeelding: D.C.LamaInzake vergeven en verzoenen.
Vergeven is ìn.
Hot.
Vaak in de voetsporen van het Nieuwe Testament in de Bijbel, met een beroep bv op 'laat de zon niet ondergaan over uw toorn.'
Ik weet niet of de vertalingen van het Nieuwe Testament correct zijn inzake het onderscheid tussen vergeven en verzoenen; met alle teksten is zoveel gesjoemeld. Overigens staat daar ook: 'wier zonden gij zult vergeven, hun zijn ze vergeven,- wier zonden gij zult behouden, hun zijn zij behouden!' Da's toch nogal iets, hè?
Bij mijzelf gaat verzoenen aan vergeving vooraf. Als er verzoend is, kan er vergeving komen, of niet, naargelang de keuze. Maar wat is dan verzoening?
Verzoening is voor mij dat ik mij totaal in een pijn- situatie begeef, alsof ik iemand ben die van binnen en buiten kan kijken. In het geval van een ex van me: dat ik mijn leven overzag, het zijne overzag, zonder enige tendentieusheid.
Dat ik ook dat zag wat hij altijd als op hem van invloed heeft ontkend; bij de opvoeding geen moeder gehad te hebben. Dit verklaart veel van zijn houding naar mij.
Ik zie ook in mijn eigen leven veel ontkenning, als kind al. Én dat ik deze benauwenis door moest, om vrijer te worden dan zonder benauwenis ooit kan gebeuren. Dit heb ik gezien, doorzien, daarmee heb ik mij verzoend. Vrede ermee. Geen goedpraten, wel vrede ermee.
Een verzoeningsprocedure in jezelf starten is geen gemakkelijke weg. Je moet dan wel alles durven gaan zien, anders blijft het een verdedigingsmechanisme en wordt het nooit echte verzoening.
Er zullen uit die vrede na verzoening, en dit is mij diverse keren gebleken, geen onverwachte erupties voortkomen, want erupties komen uit verblinding voort. Er kàn vergeven uit voortkomen, maar ik vind die stap
a. te hautain,
b. wil ik hem niet verlossen van wat hij als veel oudere had kunnen weten, zie de 2e helft van de NT-uitspraak.
~
Mijns ervarings gaan mensen te gemakkelijk tot het woord vergeven over, als ze eigenlijk 'zand erover' bedoelen. Niet voor alle psychische processen is 'zand erover' heilzaam. Het is heel heilzaam om je wel te verzoenen, maar iemand wèl aan haar of zijn daad te houden. Rekening daarmee blijven houden. Genoegdoening open houden.
Toch vergeven kan dan heel gemakkelijk overglijden in zelfverraad, en daar wordt niemand beter van.
En nogmaals, ik voel iets hautains kleven aan 'ik vergeef je'. Want impliciet stel je iemand schuldig, terwijl die ander zich helemaal niet schuldig hòeft te voelen, in haar of zijn eigen waarheid. In het geval van mijn ex: hij zal opperen dat hem niks te vergeven valt!
In zijn waarheid en op zijn leeftijd het beste.
~
En nee, ik geloof niet in genoegdoening via straf of beloning in 't hiernamaals. Stel je voor!
Die administratie alleen al!
~
Labels: ze zeggen maar ik twijfel
Een reactie posten