Wonderlijk, wonderlijk, wonderlijk, sinds omtrent de 17e dezes ploepen er rondom mij steeds maar wondertjes op. Een totale gemoedsgesteldheid-verandering bij een dierbare vriendin die het echt niet meer zag zitten met haar man, een andere vriend krijgt eindelijk zijn ouderen-bungalow,
maar vooral die gemoedsgesteldheden fascineren me. Positiever. Creatiever. Aanlokkelijker. Wat is er gaande?
Mijzelf zie ik vrolijk, nota bene sinds een kleine 30 jaar, weer iemand een aanzoek doen. En of het nu geaccepteerd wordt of niet, het doet er niet toe. Het is gewoon die wolk van
joy!
Maar je ligt er soms wel eens wakker van. Zoals vannacht. Toen ben ik er maar uit gegaan en gaan snuffelen in de agenda die ik net bij
Palaya in Den Bosch had gekocht. Blijkt dit de mooiste, verbindendste, speelste, inspirerendste agenda te zijn, in 30 jaar gekocht.
JULE-agenda, manen, Tzolkin-13 manen, kruiden, goden en godinnen zonder flauwiteit, bomen, sferen van het jaar, 13 euri, als je er nog geen hebt: ISBN-978-90-8508-068-8! Genieten!
(afb.: Will Zero)Natuurlijk had ik die e-mail over 17 oktober al tientallen keren op m'n scherm gekregen, vanuit Nederland + Vlaanderen + Portugal + New Zealand, enz., en dan bedoel ik die mail over 17 oktober waarin een speciale kosmische straal wham! deze aarde treffen zou, en waarin ons gevraagd werd daar in positieve energie mee méé te leven.
Ik houd op zich niet van dit soort berichten over stralen en violette zonnen en rose vlammen en ander spul dat als mitrailleurs op de aarde gericht wordt,- het doet me altijd te concreet aan, te menselijk-waargenomen. Maar oké, ik had de dag in mijn agenda gezet, met grote letters: 'positief denken vandaag!'
Enkele dagen vóór die dag voelde ik me 'anders ' worden. Zo'n beetje alsof een totaal onbekend segment van mijn ziel het aan het overnemen was van mijn lekkergewende haaibaaierige persoonlijkheid die zo goedgebekt, arm doch gelukkig, door het leven struint.
Ik kreeg in dat weekend ook nog een zielsportret cadeau, waar ik door beeld en duiding diep geraakt, zelfs ontsteld, werd, omdat daarin die verandering gewoonweg beeld en woord kreeg (zie vorig bericht).
In de nacht van zondag op maandag werd ik zo ziek als ik nog nooit tevoren. Ik ben wel een en ander gewend, maar stekende rugpijn, met braken, diarrhee en bloedingen tot aan mijn tandvlees toe, was iets te veel van het kwade. En slapen tussendoor, slápen! niet normaal (ik ben een heel slechte slaper). Ondertussen steeds dat goede gevoel (ja, je begrijpt het van jezelf niet) dat het 'heel goed is', 'geen enkele reden tot bezorgdheid', en dat je maar 'zacht voedsel moet eten en drinken', terwijl je fysiek niet eens in staat bent om dat uit je 'kelder' naar boven te hijsen.
Gedurende de dinsdag 17 oktober begon aarzelend het herstel, maar dit lijfje was zo zwak dat ik alle afspraken tot en met woensdag af moest zeggen (waar ik altijd een bloedjehekel aan heb, afzeggen van afspraken). Wel positief gedacht natuurlijk, voor zover niet in slaap.
Pas woensdag beter bij machte.
Maar er IS iets gebeurd.
Het 'anders worden' ging gewoon door al die dagen, en ik moet vandaag, donderdagavond, eerlijk tot erkenning komen dat ik iemand anders ben geworden in mezelf. Ik reageer anders, en ervaar anders. Ik ga niet zeggen hoe, want dan vertrouwt niemand me meer.
Maar IK NIET ALLEEN!
Wie schetst mijn verbazing-en-toch-niet-verbazing, als ik lieve vriendin C aan de lijn krijg, die precies hetzelfde vertelt (minus lichamelijke ontzetting, maar zij kent weer andere).
En als ik de mail van MM lees: op haar manier precies hetzelfde.
En dan nog een kort koffiebezoekje van A: precies hetzelfde!
Er is echt iets gebeurd. Collectief, of anders toch collectiever dan met mij alleen. Rond die 17e, met afronding op die dag zelf. Violet of niet, het beïnvloedde ons.
Wat was/is er in 's hemelsnaam aan de hand?
U die dit leest, en een soortgelijke ervaring heeft, wáág het niet om mij persoonlijk te mailen. Wees oprecht, sta op, en geef uw reactie Hier.
Misschien kunnen we er een kosmisch liefdesonderzoekje van maken.
Op één en dezelfde dag:
Nobelprijs literatuur voor de Turk Orhan Pamuken
Frans parlement maakt (Turkse) ontkenning genocide (van Armeniërs) strafbaar.De Turkse schrijver Orhan Pamuk heeft de 103de Nobelprijs voor literatuur gewonnen. Dit heeft de Zweedse Academie van Wetenschappen vanmiddag bekendgemaakt. De auteur van romans als Ik heet Karmozijn (1998), Sneeuw (2002), en Istanbul (2005) is de eerste Turkstalige schrijver die de Nobelprijs voor literatuur prijs ontvangt. De eer èn de 10 miljoen kronen (1,1 miljoen euro), omdat hij
'in de zoektocht naar de melancholieke ziel van zijn geboortestad nieuwe symbolen voor de botsing en verwevenheid van culturen heeft gevonden.'Laat me eerst mogen uiten hoe groot mijn blijdschap is dat het Nederlandse meest goedgekapte, meest zelfgenoegzame, biggest ego Mulisch de prijs níet kreeg. Ik had moeten emigreren van schaamte. Zeker na wat ik daarnet op tv zag: die kale oogjes en dat geknepen mondje dat zei: 'Ík heb hem nog nooit gelezen, hoor, maar het is een politieke beslissing'. oei oei, wat waren die druiven errug zuur.Maar dank zij Pamuk kan ik goddank nu blijven wonen waar ik woon, in mijn multicultiflat, waar ik mijn Turkse medebewoners hartelijk kan gelukwensen en vanavond vast en zeker, gastvrij als zij zijn, door hen te eten word gevraagd. En hun pot schaft goed vanavond, want de Turkse eer is gered!Die kreeg vandaag namelijk ook een forse deuk: het Franse parlement heeft afgelopen ochtend ingestemd met een wet die de ontkenning van de genocide op Armeniërs in 1915 tot een strafbaar feit maakt. Dat is nogal wat.
Stel je even voor dat het Braziliaanse of Venezolaanse parlement een wet goedkeurt dat de ontkenning van Nederlandse genocides in Oost- en West-Indië tijdens de door JPB geroemde VOC- en WIC-periode strafbaar maakt! Zouden we niet allemaal met schaamrood op de kaken binnenshuis blijven en nooit, maar dan ook nooit meer pindakaas noch kousenband durven eten?Het Franse wetsvoorstel was afkomstig van de Parti Socialiste, die de sanctie op de ontkenning als een logische aanvulling ziet op een eerdere wet uit 2001 waarin de Armeense genocide werd erkend. Met socialisten en communisten stemde ook een aantal parlementariërs van de rechtse partijen UDF en UMP voor het voorstel. Opppositie kwam er vanochtend vooral van Michel Barnier, de oud-minister van Buitenlandse Zaken, in een interview op de nieuwszender LCI. Hij waarschuwde de parlementariërs dat zij 'te ver' zouden gaan.
Laten we wantrouwig staan tegenover die Franse houding om officier van justitie te spelen over andermans geschiedenis.' Zijn woorden bleven zonder effect. De wet werd aangenomen met 106 stemmen tegen 19.
Maar Pamuk (Istanbul, 1952) werd geprezen voor de literaire èn politieke waarde van zijn romans. En de problemen die hij daardoor kreeg met de Turkse autoriteiten. Vorig jaar werd Pamuk vervolgd wegens het beledigen van de Turkse 'nationale identiteit': hij had gezegd dat '
in dit land een miljoen Armeniërs en 30.000 Koerden zijn vermoord'. In januari werd hij ontslagen van rechtsvervolging. De kwestie kreeg de afgelopen maanden nieuwe actualiteit door een vergelijkbare zaak tegen schrijfster Elif Shafak. Ook zij werd vrijgesproken. Pamuks bekroning valt samen met de strafbaarstelling in Frankrijk van het ontkennen van de Armeense genocide.
Jee, valt me dus nóg iets in: Multatuli had die prijs ook kunnen krijgen. Om dezelfde reden. Posthuum bij voorbeeld. Niet Mulisch, maar Multatuli. Allebei multi = errug veel. Stel je voor..........Zou ik trots zijn geweest? Of tot in mijn roots beschaamd?
In Turkije leek alles vanmiddag vergeten en vergeven. 'Voor de eerste keer in de geschiedenis gaat de prijs naar een Turk', kopte een Turk televisiekanaal enthousiast. Vergeten leek de tijd dat Pamuk door het slijk werd gehaald omdat hij de Armeense genocide erkende. Zelfs linkse Turken waren toen boos op hem omdat hij zei dat hij als enige dit taboe durfde te doorbreken (eerder hadden vele anderen dat natuurlijk al gedaan). Maar vandaag overheerste de trots die Turkije voelt als een van zijn kinderen in het buitenland een groot succes behaalt. Pikant genoeg heeft de Franse genocidewet over de Armeense kwestie de Turkse gevoelens hierover alleen maar versterkt: volgens hen was er simpelweg geen sprake van genocide.
Misschien had ik dan net gedaan als Balkje: simpelweg geroepen dat wij nooit aan genocide hadden gedaan, de geroofde krissen en voodoobeeldjes snel verstopt, en luidkeels geroepen:' het WERKT weer in Nederland! Zoals vanouds! '
?
Gaan ik naar beneden, naar m'n brievenbus,
rolt daar een pakje uit: van Jeanne Doomen's Ongelooflijk Ongehoord LEuke Webwinkel (Oolee!!!!)
http://www.dewinkelvanjeanne.nl ,
en ik had toch niks besteld, dacht ik?
Maar Jeanne is net terug uit de VS, alwaar ze heel veel nieuwigheden inkocht van het voorwerp van ons beider grote genegenheid: Maxine.
Maxine is een uiterst origineel grommerig oud vrouwtje dat spits en grappig de 'geneugten' van haar oude dag mee-deelt op ansichtkaarten, mokken, blocnotes, kalenders. Telkens als ik een nieuwe van haar zie, kom ik niet meer bij! Eigenlijk ben ik ietwat verslaafd aan Maxines uitspraken. Ze kleuren om zo te zeggen mijn ouwerdom.
Dus:
open dat pakje!
Wat staat er op wat Jeanne me nu stuurt:
"Born to be riled"('geboren om nijdig te worden/te provoceren'), hoe kreeg Jeanne het gevonden?
Past zó goed bij juist míjn eigen unieke ouwe dag...................
Lieve oudere lezeressen, vooral die nooit eens een comment terugschrijven (dit is de grommerige Maxine ìn mij), huppel naar die webwinkel, ga naar 'zoeken' en type in: 'Maxine'.
Déze ouwe dag van jou kan niet meer stuk!
"We can't solve problems by using the same kind of thinking we used when we created them." Albert EinsteinJongeren en natuur als nationale uitdaging
Minstens één topervaring in de natuur voor alle kinderen
Schrikbarend veel jongeren komen niet of nauwelijks in de natuur. Op initiatief van Stichting wAarde stelt een achttal natuurorganisaties zich ten doel dat op redelijk korte termijn alle kinderen onder de 12 jaar de mogelijkheid moet worden geboden tenminste één topervaring in de natuur te hebben. Minister Veerman steunt het initiatief van harte. In een interview in NRC Handelsblad van donderdag 28 september j.l. zetten Herman Wijffels (voorzitter Natuurmonumenten), Thomas van Slobbe (directeur Stichting wAarde) en minister Veerman (LNV) hun motieven op een rijtje. Wat citaten:
'Er is een sense of urgency onder natuurbeschermers. Kinderen moeten de gelegenheid krijgen een 'topervaring' in de natuur te beleven, 'die waarde voor het leven heeft en bijblijft door de meestal zintuiglijke intensiteit. Zo'n topervaring geeft toegang tot een andere manier van leven, ervaren en zijn. Een topervaring is veel meer dan een incidentele gebeurtenis; het heeft waarde voor het leven, en wordt ook als zodanig herkend en erkend.'
Wijffels: 'De laatste honderd jaar hebben de natuurorganisaties vooral gestreden om de natuur te behouden tegen de expansiedrift van de mens. Wij moeten niet de natuur beschermen om de natuur, maar om een bijdrage te leveren aan de kwaliteit van de samenleving. Als wij willen overleven, dan is het van groot belang dat wij jongeren hierbij betrekken, met name de grote groepen die leven in beton en asfalt, en geen flauwe notie hebben van natuurlijke processen.'
Stichting wAarde www.waarde.nl is een denktank binnen de natuur- en milieubeweging die frisse visies, strategische interventies en inspirerende handelingsperspectieven ontwikkelt. Kenmerkend voor hun werkwijze is dat wij de kwaliteiten en mogelijkheden van natuur en milieu aanwenden om op creatieve wijze in te spelen op maatschappelijke, actuele thema's. Hiermee brengen zij natuur en milieu op een positieve manier onder de aandacht én voorzien wij in een vaak verrassende invalshoek op de aanpak van maatschappelijke problemen.
En dan, peins ik, genietend van dit initiatief, 'nog een paar mensen erbij die gevoel hebben voor de ziel van die plant, die boom, dat kind, het Moederschap van de natuur.......'
En broer-vriend schrijft:
"Laat het vechten maar aan de vechtersbazen.Óver de grens van de strijd is er de vruchtbaarheid van de open akker.Zoals je zelf schrijft: het weven van de moeder. Aanwezigheid bij alles.Een zachte vernieuwende wind die niet opwindt....."Stuurt ook de groeten van genegenheid van zin vrouw, m'n zus (Marijke en Marcel uit Vlaanderen).En ik denkvoel 'ja'.
Vechten tegen en ontmaskeren-van blijven op het niveau-van.Vernieuwt niet echt. Is soms wel grappig, en kan inspireren, maar vernieuwt niet echt. Een vrouw heeft meer liefde in zich dan dát. Meer creativiteit. Deze vrouw zeker wel. De meeste vrouwen zeker wel, en -zie boven- heel wat mannen zeker ook.Ik ga dit blog anders aanpakken. Vruchtbaarheid van de open akker. Zachte vernieuwende wind die niet opwindt. Actueel, maar anders. Voel nu al opluchting en verlaging van bloeddruk. Weldadigheid die inspireert.......... Mmmm
(afbeelding: cecile van hanja)
Stel nou dat deze paus géén ongelukkige uitspraken over de islam had gedaan, en geen heel betoog daaromheen opgehangen had over onderdrukking van christelijke godsdiensten door islamitische,maar
christen-vertegenwoordigers uit hoofdzakelijk-islamitische landen, waarvan deze heilige Vader het betreurt dat ze christenen tijdens de Ramadan verbieden om worstjes op straat te eten, had uitgenodigd in zijn zomerverblijf,en
-in tegenwoordigheid van het journaille-
hen opgeroepen had tot open-hartig respect voor de islam in hun land door gewoon op straat géén worstjes of wat dan ook te eten of te drinken tijdens de islamitische Ramadan, uit solidariteit en eerbied voor deze islamitische gewoonte bij hun landgenoten?Wat zou het gevolg geweest zijn?Betrokken islamieten hadden waarschijnlijk de achterliggende betekenis van hun Ramadan dieper doorleefd,betrokken christenen hadden wellicht weer gevoel gekregen voor religieus vasten,in ieder geval had een gevoel van blijheid hun hart gedurende die maand gevuld,en beide partijen hadden elkaar misschien minzamer in de ogen gekregen,in het aanzicht van de hele wereld.'Ah', hoor ik de Heilige Moeder verzuchten,'Ah'.