..........in één week tegenkomen zet je wel met de neus op de feiten. Of liever: op de zin, de betekenis achter de feiten. Soms is Alzheimer schoonheid, soms, vaker, een verschrikking.
Alzheimer kent zeer zeker lichamelijke oorzaken, in de hersenen. Maar waarom, waartoe worden latente mogelijkheden actief?
Vanuit de geestelijke wereld kennen wij wel de/een oorzaak. Die ligt in de ziel die een mens in leven heeft gestuurd met allerlei bedoelingen. Als een bewust mensenleven toch niet alles 'af kan handelen' wat bij de incarnatie gewenst is/was', dan grijpt de ziel in met een bruuske overstap naar het nog niet gerealiseerde.
Soms is dit een gedrag van zachtmoedigheid, schoonheid, zoetheid, waaraan men zich tijdens het bewuste leven niet durfde over te geven. Vaak echter ook is het een diepe angst, of een boosheid die nooit geuit mocht worden (van zichzelf).
In zulke 'gevallen' is een incarnatie zo bijna dwingend-bewust verlopen, dat dit totaal andere aspect, waarmee men zich ook uiteen moest zetten, alleen maar aan bod kan komen, wanneer het overheersende bewuste gebeuren afgesneden wordt.
Het afwikkelen van wat niet aan bod kon komen, gebeurt dan onbewust, maar wel in leven. In leven, omdat je in de geest wel overzicht hebt, maar geen daden kunt stellen.
Dat het een zielekwestie is, kun je zien aan de verwevenheden, die optreden bij Alzheimer.
Vaak: familie-verwevenheden.
Deze week heb ik via via een vrouw leren kennen die zeer dominant het leven van zichzelf en van haar gezin terugbracht tot de strengste eisen van het Roomse geloof. Zij gunde zichzelf totaal geen genieten van het leven. Haar was het leven alleen de moeite waard, als er lijden en afzien mee gepaard ging. Dit bracht niet alleen haarzelf, maar ook haar kinderen in een kramp. Sommige van de kinderen identificeerden zich met die psychische gevangenis; andere rebelleerden, en werden uitgestoten. Zij hoorden er dus niet bij, de gewone straf voor zoiets.
De moeder kreeg Alzheimer.
Haar gezicht werd één en al mildheid. Haar huid verzachtte. Naar de rebellerende kinderen toe werd ze één en al zachtheid, en wat opmerkelijk was: ze zag hen, ze prees hen. Naar de andere kinderen toe één en al mededogen, al haar kinderen waren verrukt over deze verandering en koesterden zich erin. Zelfs naar vreemden toe werd zij de liefde zelf.
Zij stierf.
Het psycho-veld van dat gezin, toch al behoorlijk geschud door het proces dat hun moeder ondergaan had, werd tot op de bodem geschokt. Die kinderen die zich met haar geïdentificeerd hadden in levens-ontkenning en levens-vlucht, daarmee gaat het snel bergafwaarts. Hun gevangenis is weg, en dat verdragen zij niet.
Die kinderen die gerebelleerd hadden, daar openen zich ineens en onbegrijpelijkerwijs zachte en liefdevolle vergezichten voor: een nieuwe relatie, een gelukkiger huwelijk. Zij zijn kennelijk aangeraakt door die laatste levensfase die hun moeder zichzelf gunde. Nu hun moeder/gevang weg is, ná die Alzheimer, nu durven zij ook toe te laten wat zij zichzelf ontzegden.
Dit is een familie-patroon van schoonheid.
Maar het kan ook erg verdrietig.
De tweede die ik deze week ontmoette was een man die tijdens de oorlog, in het kamp, bruut van zijn moeder gescheiden was. Hij overleefde als enige de holocaust. Als jongetje alleen. Als zwijgzaam jongetje, zeer eenzaam, verlaten, diep beangst, en introvert.
Hoe groot moet de angst geweest zijn die je een kind aandoet door het van de moeder te scheiden, en hoe diep moeten alle gruwelen van het kamp juist hierdoor zijn binnengekomen. Hij is een verfijnde ziel, des te erger.
Zijn bewuste leven kenmerkte zich door wijsheid, vriendelijkheid, warmte, mildheid en een grote schat aan literaire en muzikale gaven. Hij en zijn vrouw zijn zeer belezen, en weten uitermate On-Nederlands kaf van koren te scheiden. Een bezoek aan hen was een geschenk aan jezelf.
Dit wat hij bewust uitleefde heeft zich gerealiseerd. Maar er was kennelijk nog een tweede ziele-opdracht:angst en verlatenheid meemaken.
Zijn ziel stuurde hem Alzheimer, waarin de enorme (verlatings-)angst, de ervaring van gruwelijkheden, en dit zonder een moeder om zich aan vast te klampen, al het eerder-ervarene uit zijn leven wegdringt.
Net als bij de dame hierboven, is er een scheur opgetreden: de eerste helft is verdwenen ten gunste van de tweede helft. Waarschijnlijk -zoiets kan men nooit met zekerheid zeggen- heeft zijn noblesse zich overheersend opgesteld t.a.v. deze zuigende angst, en heeft hij daardoor niets dan wijsheid uitgestraald, veelzijdigheid, zorg voor zijn studenten, fijngevoelige tekstanalyses, tòtdat de andere helft zijn leven letterlijk opeiste.
Hij leeft nog, zijn angst zuigt hem steeds verder in haar macht, en toont zich op allerlei niveaus, bv op niet meer lopen.
Zijn gezin ken ik te weinig dan dat ik daarover de reacties kan vertellen, die ik kon melden bij de dame hiervoor. Zijn vrouw, een even fijnzinnige en begaafde persoon als hij was, is een leeuwin geworden, overigens zonder haar begaafdheden te verloochenen. Als een leeuwin-moeder zorgt ze ervoor dat hij met respect behandeld wordt.
Zij zíet hem echt, en geeft hem daardoor energetisch meer ruimte dan menig Alzheimerpatiënt pleegt te ontvangen. Ikzelf heb het gevoel dat zij hem daarmee totaal zijn zielegang laat gaan, helpt te gaan, hoe verschrikkend die ook is.
Deze week liet ze mij een foto zien, onlangs genomen op zijn verjaardag. Een foto waarop hij lachte.
Het was in al die jaren dat de Alzheimer steeds verder toeslaat de enige keer dat hij lachte.
Een zeer ongewone foto.
Zijn gezicht was als met een horizontale streep in tweeën gedeeld:
de bovenzijde, zijn ogen, straalden het summum van goedertierenheid en wijsheid uit. Alles wat ik aan hem aan fijns had meegemaakt, zat dáárin. Vanaf de neus naar onderen stond de mond ietwat open, één en al oerschreeuw van angst. Zo kijkt zijn ziel ongesluierd door zijn gezicht.
Op zijn verjaardag, alleen op die dag. Men zegt dat je ziel op je verjaardag, als je astrologisch punt het dichtst bij de zon staat, het naaktste te voorschijn komt.
Een reactie posten